Akeo
Menekşe 2 Caddesi No: 20/11 Kızılay - ANKARA
Akeo
bilgi@akeo.org.tr
Akeo
0 312 231 45 40
Başkanın Köşesi >> BAŞKAN’IN KALEMİNDEN >> Yeni Okul Aile Birliği Yönetmeliği Yayınlandı

YENİ OKUL AİLE BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ YAYINLANDI

 

Değerli Üyelerim,
Saygıdeğer Meslektaşlarım,

 

     12 Mart 2009 Tarihinde değişiklik çalışmaları Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK zamanında başlayan ve Yine Eski Bakanımız Nimet ÇUBUKÇU zamanında devam eden Okul Aile Birliği Yönetmeliği taslağı, Bakan değişiklikleri, Müsteşar değişiklikleri, konuya ilişkin bürokratların görevden alınmaları ve görevden alınan bürokratların açtığı davalar sebebiyle sürekli sekteye uğramış ve Yönetmelik yeni Milli Eğitim Bakanı Sayın; Ömer DİNÇER’in göreve gelmesi ile hızlanan ve bizzat benimde katıldığım toplantı ve çalışmalar neticesinde son toplantısı 21.12.2012 Tarihinde Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü toplantı salonunda yapılarak sonuçlandırılmış ve 09.02.2012 Tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.


Sevgili Meslektaşlarım,


     3 Yıla varan uzun sürede 2 Bakan,2 Müsteşar ve 1 Müsteşar Yardımcısı değişikliğine rağmen bir gün olsun umudumuzu kaybetmeden, azim ve mücadeleden vazgeçmeden, mesleğimize verdiğimiz emek, 400’e yakın oy alıp 340 Oy farkla sonuçlanan ve muhalefetin bir önceki seçimde 72 oydan 51 oya düştüğü Seçimli genel kurulumuzda üyelerimize verdiğimiz söz, bizlere olan güven ve inançları ile kantincinin ekmek teknesine korumaya adadığımız çalışmalarımız; Bilinçli hareket stratejilerimiz, kurduğumuz iyi ilişkiler,yılların verdiği tecrübe ve bilgi birikimlerimiz sayesinde şükürler olsun ki başarıyla sonlandırılmıştır.


Değerli Esnafımız;


    Bakanlık düzeyinde yürüttüğümüz uzun ve meşakkatli çalışmalar sonucunda ;
Üyelerimizin ve hakkını savunacak odaları olmayan, ülkemizin dört bir yanında ezilen,hor görülen ve hatta okulun hizmetlisi gibi görülerek aşağılanan, teneffüs saatlerinde kantin önüne yığılan öğrenciler sebebiyle ve 10 dakikalık teneffüste kaç öğrenciye satış yapacağı hesaplanmadan para basıyor gibi gösterilen, oysa yılda 160-170 gün çalışarak 365 gün zar zor, kıt kanaat ev geçindirmeye çalışan kantinci meslektaşlarımızın da haklarının Bakanlık düzeyinde savunucusu ve kimsesiz görülen meslektaşlarımızın bilmeseler de kimsesi olarak mesleğimiz adına birçok hak elde ettik;


Benim saygıdeğer meslektaşlarım; yaptığımız çalışmalar sonucunda sizlerin ve mesleğimizin lehine elde ettiğimiz bazı hakları kısaca sıralamak istiyorum;


1- Yönetmelik Geçici 2.Madde hükmü gereği; 5 yılı dolan üyelerimiz ve meslektaşlarımızdan süresi dolanlara öncelik hakkı verilecek, Kantinler ihaleye çıkarılmayacak ve İlçe Milli Eğitim Müdürü, Milli Emlak Temsilcisi ve Okul Aile Birliği Başkanından oluşacak komisyon tarafından kira artışı yapılarak sözleşmeleri 5 yıl daha uzatılacaktır. Sözleşmelerden Okul Müdürü imzası çıkarılmıştır. Müdürler İhale Komisyonuna katılamayacaktır.
2- 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren 15 Tatil Kirası kaldırılmıştır. Önümüzdeki yıl 15 Tatilde yarı kira ödenecektir.
3- Kar,fırtına,sel,yangın,salgın hastalık,afet vb. Okulların tatil edildiği günlerde kira ödenmeyecektir.
4- Kantinlerde kırtasiye satışı Yönetmelik ve sözleşme ile serbest hale getirilmiştir.
5- Kiralar artık ayın 4-10 arası değil, 5-15 tarihleri arasında yatırılacaktır.
6- Elektrik ve suya abone olunacaksa; Proje çizdirme,Tesisat ve hat çekilmesi, saat takılması vb. giderleri okul aile birliği ödeyecek, kantinci sadece kuruma gidip abone ücreti yatıracaktır.
7- Sözleşmeler 2 Nüsha imzalanacak ve kefile imzalatılmayacaktır. Bu şekilde damga vergisi %90 oranında az ödenecektir.
8- Okul taşındığı zaman kantinci de yeni okula taşınacaktır
9- Okul Müdürleri kantinde satılan ürünlerin fiyatlarına karışamayacak, fiyat tarifesi imzalayamayacak ve kantinlerde Oda Fiyat Tarifesi geçerli olacaktır.
10- Kantincinin ölümü halinde sözleşme eşi veya çocuklarına devir edilecektir.


Ayrıca bu yeni kazanılmış haklarımızın yanında; sabit tesis ve demirbaş hakkı, Kira artışlarının ÜFE oranında olması, Sözleşmeleri oda temsilcisinin imzalaması,Ustalık belgesinin öncelik hakkı vb. daha önce kazanılmış haklarımızda yeni yönetmelikte korunmuştur.


Değerli Meslektaşlarım;


     Şunu da sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim, Sizlerin geleceğini ve ekmek teknelerini teminat altına almak için biz gece gündüz çalışırken, Ankara’ya birilerin peşine düşerek veya aradaki hatır gönül ilişkisi olan kişilere yanaşarak Milli Eğitim Bakanımız veya bürokratlarla bir iki kare resim çektirip, bu resimleri göstererek biz Ankara’ya gittik,Yönetmelik çıkardık,ve işi hallettik gibi palavralar atan Bazı emek hırsızlarının sizleri yanıltmasına asla izin vermeyin ve inanmayın.


     Gerek bu emek hırsızlarını gerekse bu emek hırsızlarını himaye eden kişileri yeri ve zamanı geldiği zaman ifşa etmekten geri kalmayacağımızın, Birlik, beraberlik ve başardık edebiyatı yazanları biz affetsek bile tarihin affetmeyeceğini bilmenizi istiyorum.


     Ayrıca Şahsım ve yönetim kurulumla birlikte bizler yukarıda açıkladığım mücadeleleri verirken aramızda bulunan; İhale ihale koşup rantçılık ve çantacılık yapan, belge kiralayan, belge satan, tarafımızı iftiralarla karalamayı yaşam tarzı edinen, bel altından vurmaktan başka bir şeye aklı çalışmayan, güneşin çamurla sıvanmayacağını bilmeden kendisi gibi çamur atan malum küstahların, Bakanlığa gidip bazı bürokratlarla görüşerek tarafımızı karaladıkları, iftira attıkları ve biz sizin ekmek tekneleriniz kurtarmaya ve yeni haklar kazandırmaya çalışırken iş yapmamızı engellemeye çalıştıklarını da ayrıca not ettiğimi ve günü geldiğinde ayrıntılarıyla sizlerle paylaşacağımı ve sizlerin hak kazanmasına engel olmaya çalışanlardan da sizlerin huzurunda hesap soracağımı da bilmenizi istiyorum.


Değerli meslektaşlarım,


     Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin hazırlanmasında, bizlerden himayelerini esirgemeyen; Başta Milli Eğitim Bakanımız Sayın; Ömer DİNÇER olmak üzere, Bana ve ekibime el uzatan, kapsını açan, güler yüzle karşılayan, sorunlarımızı dinleyen ve katkılarını esirgemeyen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın; Orhan ERDEM ve Okul Aile Birliği Yönetmeliği değişiklik çalışma toplantılarına Başkanlık eden ve birlikte çalıştığımız Müsteşar yardımcısı Sayın; Birol EKİCİ ile Strateji Geliştirme Başkanı Nurettin Konaklı, Strateji Geliştirme Başkanlığı İç Kontrol Grup Başkanı Gülten GÜZEL ile Bakanlığın tüm değerli Bürokrat ve personeline üyelerim ve meslektaşlarım adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.


Yeni Okul Aile Birliği Yönetmeliği tüm camiamıza hayırlı olsun.09.Şubat.2012

 

Saygı ve Sevgilerimle

Bayram ŞAHİN

AKO Yönetim Kurulu Başkanı

BAŞKANIN OBJEKTİFİNDEN

Alternate Text
ANKARA KALESİ

 

     Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kentte askeri bir garnizon bulunduran Hititler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Ama bu düşünce arkeolojik verilere dayanarak doğrulanmamıştır. Hititlerden bu yana hep aynı yerde bulunan, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular dönemlerinde birçok kez onarılan Ankara kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur (dış kalenin 20′ye yakın kulesi vardır). Dış kale eski Ankara şehrini çevirir. İç kale yaklaşık 43.000 km2′lik bir yer kaplar. 14-16 m yüksekliğindeki duvarların üstünde çoğu 5 köşeli 42 kule vardır. Dış surları kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 350 m, batı-doğu doğrultusunda ise 180 m. boyunca uzanır. İçkalenin güney ve batı duvarları bir dik açı oluşturur. Doğu duvarı tepenin girinti çıkıntılarını izler.Kuzey yamaç ise farklı tekniklerle yapılmış duvarlarla korunur.Koruma düzeninin en ilgi çekici yanı; doğu,batı ve güney duvarları boyunca 15-20 m.’de bir yer alan 42 tane beşgen burçtur. Dışkale ile içkale,doğuda Doğukalesi’nde batıda hatip çayına bakan yamaçta birleşir. İçkale’nin güneydoğu köşesinde ise kalenin en yüksek yeri olan Akkale (Halk arasında Alitaşı)yer alır. Dört katlı olan iç kale Ankara taşından ve toplama taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Biri dış kapı, diğeri ise hisar kapısı adını taşır. Kapı üzerinde bir de İlhanlılar’a ait kitabe bulunur. Kuzeybatı kısmında Selçukluların yaptırdığını gösteren bir yazı bulunmaktadır. Duvarların alt bölümü mermer ve bazalttan yapılmıştır, üst kesimlerine doğru bloklar arasında tuğla bölümlerin büyük ölçüde zarar görmesine karşın, iç kale bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. VIII ve IX.yy’larda kent istilalara uğrayınca, kaleyi hızla onarmak için, o sıralarda yıkıntı halinde olan Roma anıtlarının mermer blokları, sütun başlıkları, su yollarının mermer olukları kullanılmıştır. (bunlara özellikle iç kalenin güney yönünde rastlanır)

 

     Kale tarih içinde çeşitli dönemler yaşamıştır. İ.Ö. 2. yy. başında Romalıların Galatya’yı ( Ankara yöresi) işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru Caracaila İ.S. 217′ de kalenin surlarını onarttı. 222 – 260 arasında İmparator Severus Alexander ve Velerianus, Perslere yenilince kale kısmen tahrip edildi. 7. yy ‘ ın 2. yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladı. İmparator Konstantinos 688′de dışkaleyi yaptı. IV. Leon ise 740′ da kale duvarlarını onartırken içkale surlarını da yükselmiştir. İmparator Nikephoros ve İmparator Basileios da 9.yy’ da kaleyi onarttılar.

 

     Ankara Kalesi 1073′ de Selçukluların eline geçti. 1101′ de Haçlı komutanı Raimond tarafından alınan kale, 1227′ de bir kez daha Selçukluların eline geçti. Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat’ ın onarttığı kaleye Sultan II. Keykavus da 1249′da bazı ekler yaptırdı. Osmalılar döneminde onarım görmeyen kalenin surlarını Mısır Valisi M.Ali Paşa’ nın oğlu İbrahim Paşa 1832′ de onarttı. Surların bazı yerlerinde rastlanan sütun başlıkları, lahit ve heykel parçaları, onarımlarda toplama malzemeden yararlanıldığını gösterir.

 

     Bugün kale içindeki değişik dönemlerden kalmış birçok eski Ankara Evi bulunmaktadır. Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan eski Ankara evleri, sur duvarları ile çevrili dar ve dik bir alanda konumlandıkları için, planları dar alanlardan en çok faydalanmayı gözeterek yapılmış. İki ya da üç katlı olarak ahşap, kerpiç ve tuğladan inşa edilmişler. Arazi yapısının düz olmaması, alt kat planlarının da düzgün olmamasına yol açmış, ama üst katlar cumba tipindeki çıkıntılarla düzgün bir plana kavuşturulmuş. Alt katlar kışlık olarak, kalın duvarlı ve küçük pencereli yapılmış, üst katlar ise yazlık olarak ince duvarlı ve havadar yapılmış. Geniş saçaklar ve “Cihannüma” denilen yazlık odalar Ankara evlerinin belirleyici özelliklerinden. Ahşap tavan süslemelerinde geometrik kompozisyonlar kullanılmıştır. Bazıları çeşitli hizmetlerde kullanılmaktadır. 17.yüzyılın ortasına doğru, 1640 yılında Ankara’ ya gelen Evliya Çelebi, kenti ve kentteki yaşamı ayrıntılı biçimde anlatmaktadır. Evliya Çelebi önce ünlü Ankara Kalesinden söz eder. “Ankara’nın yüksek bir dağın tepesine dört kat beyaz taştan yapılmış sağlam bir kalesi vardır. Kale iç içe üç kat surlarla çevrilidir. İç kalenin çevresi kayalıktır. Bu yalçın kayalardan kaleye tırmanmak çok zordur. İç kalede topları çeşitli silahlar, cephane ve 600 ev bulunur. İç Kale aşağılarda ikinci sıra surlarla çevrilidir. Dağın eteklerinde ise üçüncü sıra dış surlar yer alır. Bu dış surlarla tüm kent güvenlik altına alınmıştır.”

Akeo

Adresimiz

Menekşe 2 Caddesi No: 20/11
Kızılay - ANKARA

Akeo

İletişim

Telefon : 0 312 231 45 40
Fax Tel :  0 312 231 49 85

Akeo © 2016 Tüm hakları saklıdır.