Akeo
Menekşe 2 Caddesi No: 20/11 Kızılay - ANKARA
Akeo
bilgi@akeo.org.tr
Akeo
0 312 231 45 40
Ako Bilgi Bankası >> KISA VE ÖNEMLİ BİLGİLER >> KISA VE ÖNEMLİ BİLGİLER

ADRES DEĞİŞİKLİĞİNİ MUTLAKA OKULA BİLDİRİN.

 

        Değerli meslektaşlarım, Kantin sözleşmenizde yazan ev adresiniz değiştiği takdirde mutlaka yeni adresini ve KESİNLİKLE YAZILI OLARAK okul müdürlüğüne vereceğiniz bir dilekçe ile bildirin. Bu durum sizi ard niyetli sözleşme fesihlerinden koruyacaktır.

 

SİZE TEBLİĞ EDİLEN YAZILARI  VE İMZALATILMAK İSTENEN OLUMSUZ TUTANAKLARI  İMZALAYARAK ALMAKTAN KORKMAYIN.

 

       Okul idaresince size tebliğ edilmek istenilen ve sizce sakıncalı gördüğünüz yazı ve tutanakları üzerine ‘’İTİRAZ VE DAVA AÇMA HAKKIM SAKLIDIR’’ şeklinde yazı yazarak imzalayın ve alın. Daha sonra sakıncalı gördüğünüz kısımlara karşı itiraz dilekçesi verin. İmzalamadığınız tutanaklar ve almaktan kaçındığınız yazılar haklıyken sizi haksız duruma sokacaktır.

 

KİRALARINIZI PEŞİN VE HER AYIN 5-15 ARASINDA ÖDEYİN.

       1 Gün geç yatırsam ne olur demeyin. Aynı yıl içerisinde 2 kirayı süresinde ödememek fesih nedenidir. SÖZ-LEŞ-ME sözün kağıda dökülmüş halidir. Siz sözleşmeyi imzalarken kirayı her ayın 5-15’i arasında ödemeye söz vermiş oluyorsunuz. Mahkemelik olduğunuzda 1 gün geçte yatırsanız sözünde durmayan taraf siz olursunuz. Okul müdürüne söylemiştim, Aile Birliğiyle konuşmuştum, ama kapılar açıktı kirayı çıkaramadım demeyin. Borç alın ama kiranızı gününde ödeyin. Kiranızı düzenli öderseniz ve Bakanlık istemedikçe, kolay kolay sizi kimse düzmece tutanak tutarak kantinden çıkaramaz.

 

OKULDAN HERHANGİ BİRİ KANTİNDEN ALDIĞI ÜRÜNLERİN PARASINI VERMİYORSA VERESİYE DEFTERİ TUTUN.

       Bir veresiye defteri alın ve kantinden ürün veya içecek alıp parasını ödememeyi adet haline getiren kişilere verdiğiniz hizmeti (Örneğin; KAZIM BEY; 10.11.2013 Tarihinde 1 tost ve ayran aldı : 1,50-TL) şeklinde her gün ve düzenli kaydedin. Mahkemelik olduğunuzda bu defter kayıtları senet yerine geçecektir.

 

İLK GİREN İLK ÇIKAR STOK SİSTEMİYLE ÇALIŞIN GÜNÜ GEÇMİŞ ÜRÜN YAKALATMAYIN.

 

          Kantinler stok sistemi olmayan ve haftalık ürün alıp satan işyerleri olması sebebiyle en güvenilir gıda işletmesidir. Ancak basit hatalarda günü geçmiş ürünler denetimlerde ortaya çıkmaktadır. Bu ard niyetten değil bilgisizlik ve özensizlikten kaynaklanmaktadır.

          Örnek: Raf ve camekanlara bizküvi,çikolata veya meyve suları dizilirken güzel gözüksün diye özenle en öne konulan ürünler görüntü bozulmasın diye alınıp satılmamakta son kullanım tarihi geçmektedir.

          Örnek: Kantinlerde derin dondurucu ve dondurma dolaplarında muhafaza edilen hamburger,köfte vb. donuk ürünler her mal alımında en alttaki ürünü çıkarıp en üste konulmadığı için ve gelen mal sürekli üste konularak stoklandığı için altta kalan ürünlerin son kullanım tarihi geçmektedir.

            Her mal alımında raf ve dolaplarda en arkadai veya alttaki ürünü en öne ve üste alarak satış yapınız.

 

 

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRIR YAKALANMAM DEMEYİN.

 

              SGK tarafından kurulan KADİM (Kayıt dışıyla mücadele birimi) her koldan araştırma yapıyor. Okullar kantinde çalışanları ilçe milli eğitimlere onlarda sgk’ya bildirmektedir. SGK, Emniyetten, Hijyen kursu veren Tarım İlçe Müdürlüklerinden, Portör yapan şirket veya kurumlardan isim isteyerek yüksek cezalar yazmaktadır. Çalışanlarınıza ya çırak kaydı yaptırın yada sgk’lı yapın.

 

ÇIRAK ÇALIŞTIRIN SGK PRİMİNİ DEVLET ÖDESİN.

 

               Çalıştırdığınız personelinizi 3308 Sayılı kanun hükümleri gereği an yakın Mesleki Eğitim Merkezine (Çırak Eğitim Merkezi) kaydettirseniz İlkokul Mezunu ise 2 Yıl, Lise mezunu ise 1 yıl süreyle sgk primini devlet ödemektedir. Bir işçinin sgk priminin vergisiyle birlikte yaklaşık aylık olarak 475-TL olduğu düşünülürse yıllık 9x475=4.275-TL tasarruf sağlayabilirsiniz ve çalışanınızda Kalfalık belgesi almış olur.

 

EMEKLİYSENİZ MAAŞINIZDAN %15 KESİNTİ YAPILMASI İÇİN SGK’YA BAŞVURUN.

 

          İster Emekli Sandığı,İster Bağ-kur ister ssk emekli olsun vergi kaydı yaptırdığınız anda maaşınızdan %15 kesinti yapılması için SGK’ya başvurun. Zira artık bütün işlemler TC Kimlik numarası üzerinden yapıldığı için yakalanmama şansınız yok.

 

DAMGA VERGİSİNİ ÖDEMEYİ UNUTMAYIN

 

         Sözleşme imzalandıktan sonra en geç 15 gün içerisinde sözleşmenin bir örneği Vergi Dairesine götürülerek Binde 0,189 oranında Damga vergisi ödenir. Sözleşmeyi geç düzenlediğinizde imza tarihini imzaladığınız tarih olarak atmayı unutmayın. Sözleşme 25.Maddeye dikkat edin 2 Nüsha yazar bunu 5 yaparsanız Damga verginiz o oranda artar. Damga vergisi sözleşmede yazan nüsha sayısına göre alınır.

 

SÖZLEŞME TARİHİNİZİ KESİNLİKLE DEĞİŞTİRMEYİN

 

       Sözleşme tarihinizi kesinlikle değiştirmeyin. Örneğin sözleşme tarihi 23.04.2013 olan bir kantinci veya okul idaresi bir sonraki sözleşme tarihini ya 30.04.2013 yada 01.05.2013 olarak aylık kirayı düşünerek değiştiriyor. Ancak bu durum yıllar sonra fark edildiğinde Milli Emlak Müdürlüğü arada oluşan 7-8 günlük kira günü için faiziyle birlikte ECRİMİSİL çıkarabilir. Ancak sözleşme tarihi ile imza tarihini karıştırmayın, Sözleşme tarihi değişmez ama imza tarihini hangi tarihte imzaladıysanız o tarihi atınız.

 

KANTİN ALINCA NERELERE KAYIT OLUNUR.

1-Vergi Dairesi

2-Esnaf Sicil Müdürlüğü

3-Kantinciler Odası (Kantinciler odası olmayan illerde en yakın meslek odası)

4-Belediye (İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı  yani Küşat alınır.)

5-Belediye (Çevre temizlik vergisi kaydı yapılır)

6-İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (İşletme kayıt belgesi alınır)

BAŞKANIN OBJEKTİFİNDEN

Alternate Text
ANKARA KALESİ

 

     Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kentte askeri bir garnizon bulunduran Hititler tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Ama bu düşünce arkeolojik verilere dayanarak doğrulanmamıştır. Hititlerden bu yana hep aynı yerde bulunan, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular dönemlerinde birçok kez onarılan Ankara kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur (dış kalenin 20′ye yakın kulesi vardır). Dış kale eski Ankara şehrini çevirir. İç kale yaklaşık 43.000 km2′lik bir yer kaplar. 14-16 m yüksekliğindeki duvarların üstünde çoğu 5 köşeli 42 kule vardır. Dış surları kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 350 m, batı-doğu doğrultusunda ise 180 m. boyunca uzanır. İçkalenin güney ve batı duvarları bir dik açı oluşturur. Doğu duvarı tepenin girinti çıkıntılarını izler.Kuzey yamaç ise farklı tekniklerle yapılmış duvarlarla korunur.Koruma düzeninin en ilgi çekici yanı; doğu,batı ve güney duvarları boyunca 15-20 m.’de bir yer alan 42 tane beşgen burçtur. Dışkale ile içkale,doğuda Doğukalesi’nde batıda hatip çayına bakan yamaçta birleşir. İçkale’nin güneydoğu köşesinde ise kalenin en yüksek yeri olan Akkale (Halk arasında Alitaşı)yer alır. Dört katlı olan iç kale Ankara taşından ve toplama taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Biri dış kapı, diğeri ise hisar kapısı adını taşır. Kapı üzerinde bir de İlhanlılar’a ait kitabe bulunur. Kuzeybatı kısmında Selçukluların yaptırdığını gösteren bir yazı bulunmaktadır. Duvarların alt bölümü mermer ve bazalttan yapılmıştır, üst kesimlerine doğru bloklar arasında tuğla bölümlerin büyük ölçüde zarar görmesine karşın, iç kale bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. VIII ve IX.yy’larda kent istilalara uğrayınca, kaleyi hızla onarmak için, o sıralarda yıkıntı halinde olan Roma anıtlarının mermer blokları, sütun başlıkları, su yollarının mermer olukları kullanılmıştır. (bunlara özellikle iç kalenin güney yönünde rastlanır)

 

     Kale tarih içinde çeşitli dönemler yaşamıştır. İ.Ö. 2. yy. başında Romalıların Galatya’yı ( Ankara yöresi) işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru Caracaila İ.S. 217′ de kalenin surlarını onarttı. 222 – 260 arasında İmparator Severus Alexander ve Velerianus, Perslere yenilince kale kısmen tahrip edildi. 7. yy ‘ ın 2. yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladı. İmparator Konstantinos 688′de dışkaleyi yaptı. IV. Leon ise 740′ da kale duvarlarını onartırken içkale surlarını da yükselmiştir. İmparator Nikephoros ve İmparator Basileios da 9.yy’ da kaleyi onarttılar.

 

     Ankara Kalesi 1073′ de Selçukluların eline geçti. 1101′ de Haçlı komutanı Raimond tarafından alınan kale, 1227′ de bir kez daha Selçukluların eline geçti. Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat’ ın onarttığı kaleye Sultan II. Keykavus da 1249′da bazı ekler yaptırdı. Osmalılar döneminde onarım görmeyen kalenin surlarını Mısır Valisi M.Ali Paşa’ nın oğlu İbrahim Paşa 1832′ de onarttı. Surların bazı yerlerinde rastlanan sütun başlıkları, lahit ve heykel parçaları, onarımlarda toplama malzemeden yararlanıldığını gösterir.

 

     Bugün kale içindeki değişik dönemlerden kalmış birçok eski Ankara Evi bulunmaktadır. Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan eski Ankara evleri, sur duvarları ile çevrili dar ve dik bir alanda konumlandıkları için, planları dar alanlardan en çok faydalanmayı gözeterek yapılmış. İki ya da üç katlı olarak ahşap, kerpiç ve tuğladan inşa edilmişler. Arazi yapısının düz olmaması, alt kat planlarının da düzgün olmamasına yol açmış, ama üst katlar cumba tipindeki çıkıntılarla düzgün bir plana kavuşturulmuş. Alt katlar kışlık olarak, kalın duvarlı ve küçük pencereli yapılmış, üst katlar ise yazlık olarak ince duvarlı ve havadar yapılmış. Geniş saçaklar ve “Cihannüma” denilen yazlık odalar Ankara evlerinin belirleyici özelliklerinden. Ahşap tavan süslemelerinde geometrik kompozisyonlar kullanılmıştır. Bazıları çeşitli hizmetlerde kullanılmaktadır. 17.yüzyılın ortasına doğru, 1640 yılında Ankara’ ya gelen Evliya Çelebi, kenti ve kentteki yaşamı ayrıntılı biçimde anlatmaktadır. Evliya Çelebi önce ünlü Ankara Kalesinden söz eder. “Ankara’nın yüksek bir dağın tepesine dört kat beyaz taştan yapılmış sağlam bir kalesi vardır. Kale iç içe üç kat surlarla çevrilidir. İç kalenin çevresi kayalıktır. Bu yalçın kayalardan kaleye tırmanmak çok zordur. İç kalede topları çeşitli silahlar, cephane ve 600 ev bulunur. İç Kale aşağılarda ikinci sıra surlarla çevrilidir. Dağın eteklerinde ise üçüncü sıra dış surlar yer alır. Bu dış surlarla tüm kent güvenlik altına alınmıştır.”

Akeo

Adresimiz

Menekşe 2 Caddesi No: 20/11
Kızılay - ANKARA

Akeo

İletişim

Telefon : 0 312 231 45 40
Fax Tel :  0 312 231 49 85

Akeo © 2016 Tüm hakları saklıdır.